Editorial

De ce să investești în București?

Care este obiectivul oricărui investitor, indiferent de domeniu? Profitul, întotdeauna. O investiție care nu generează profit este nerentabilă, iar o investitie nerentabilă este, pe undeva, o noțiune golită de sens, căci scopul ei primordial rămâne neatins.

Când ne gândim la investiții, scopul final este întotdeauna obținerea unei sume de bani care să ne asigure stabilitate financiară, confort, calitate a vieții, indiferent că vorbim despre investitori persoane fizice sau de dezvoltatori imobiliari. 

 

De ce o investiție în domeniul imobiliar?

 

Domeniul imobiliar este acela care generează, de regulă, cele mai sigure profituri, dacă investițiile sunt bine calculate.

Deținerea uneia sau a mai multor proprietăți imobiliare este o soluție care arareori dă greș, chiar și în perioadele de criză. Astfel de proprietăți sunt active importante, din a căror valorificare, prin vânzare sau închiriere, se pot obține venituri sigure.

Cerere pentru spații de locuit, de birouri sau de petrecere a timpului liber va exista atâta vreme cât vor exista oameni, iar tendința de creștere a valorii unor astfel de proprietăți va continua, în ciuda oricăror perioade de relativă stagnare sau scădere temporară, altfel spus, independent de perioadele de criză economică. 

Construirea sau achiziția unui imobil în scopul vânzării sau al închirierii este o afacere cu destulă tradiție. Investițiile imobiliare s-au dovedit a fi unele dintre cele mai profitabile pe piața din România, iar Bucureștiul este una dintre cele mai atractive zone. Cererea rămâne mai mare decât oferta, ceea ce face foarte rentabilă achiziționarea sau construirea de locuințe în scopul vânzării sau închirierii lor. Situația se prezintă similar și pe piața spațiilor de birouri. 

 

Informația înseamnă putere

 

Desigur, profitul unei investiții, inclusiv al uneia imobiliare, nu este întotdeauna garantat, cel puțin procentual, însă poate fi estimat, uneori anticipat destul de exact, în baza unor analize. Ce stă la baza acestor analize? În primul rând, informația. Deși repetată obsesiv, sintagma ‚‚informația înseamnă putere’’ nu se va uza niciodată, pentru că ilustrează un adevăr care se verifică permanent, în orice domeniu. 

Așadar, de ce ar alege cineva să investească în București?

În mod cert, pentru că ar avea garanția obținerii profitului. Cum ar ajunge să aibă această garanție? Cunoscând în amănunt specificul acestei piețe imobiliare, istoricul, dinamica și perspectivele ei care se fundamentează pe date economice, demografice, sociale. 

Cel puțin la fel de importantă în acest domeniu este și informația aplicată, concret raportată la cerințele de urbanism, la reglementările în domeniu, la nevoile contemporane de construire.

Experiența profesionistului în ceea ce presupune lucrul cu constrângerile legale sau de spațiu, dar și adaptarea la contextul urban, se transferă, sub formă de câștig, clientului său.

Șansa de a primi propunerea potrivită ori de a beneficia de analiza sau de recomandarea arhitectului care s-a întâlnit deja de zeci sau sute de ori, în practica sa, cu situații similare, înseamnă avantaj.

Accesul la experiența unui birou de arhitectură în ceea ce privește toate cele de dinainte reprezintă informație, deci putere.

 

Identificarea oportunităților – cheia spre succes

 

Bucureștiul oferă importante oportunități din punct de vedere urbanistic. Dezvoltându-se organic, prezintă parcele de dimensiuni și forme variate – de la unele de 100 mp, până la terenuri mari, de mii de metri pătrați. În raport cu acestea, și dezvoltările imobiliare se încadrează în două categorii – de mici dimensiuni și de mari dimensiuni, de cele mai multe ori cele mici fiind foarte urbane, în zona centrală, iar cele de mari dimensiuni – în zone mai periferice.

După cum permit dimensiunile parcelelor și constrângerile urbanistice, oportunitățile vin tocmai din abilitatea de a identifica acele amplasamente cu potențial ridicat, în ciuda aparentelor forme și poziționări dificile, dar și din abilitatea de a lucra pe ele și a le valorifica prin construcția propusă. Rolul arhitectului în tot acest ansamblu își relevă încă o dată importanța.

 

Premise economice, demografice și sociale

 

Revenind la datele economice, demografice, sociale, apare și întrebarea – de ce este mai interesant Bucureștiul decât alte zone din țară? Pentru că veniturile populației din regiunea București-Ilfov sunt considerabil mai mari decât cele ale locuitorilor din alte zone ale țării. Investițiile, la fel. De asemenea, productivitatea muncii, un alt indicator economic important, care este cea mai mare din România și peste media Uniunii Europene.  

Toți indicatorii socio-economici regionali arată că există un decalaj major între capitala aflată în creștere, care atrage în principal mână de lucru calificată în sectoarele cu o valoare adăugată mai mare, și restul țării, unde ocuparea forței de muncă este concentrată în sectoarele cu valoare adăugată mai scăzută, în contextul emigrării.

Bucureștiul are o clasă mijlocie reală care tinde să se stabilizeze, o piață și o economie aflate încă în plină expansiune, potențialul lor fiind departe de a fi atins, iar perspectivele se deschid extrem de optimist, dacă ne raportăm la realitățile anilor trecuți. 

 

Cererea de spații pentru birouri în capitală – o perspectivă optimistă

 

În ultimii ani, România a devenit una dintre cele mai atractive regiuni ale Europei Centrale și de Est. Statutul de piață performantă și starea bună a economiei au fost evidente și prin prisma volumului investițiilor pe piața imobiliară, iar prognozele indicau că trendul ascendent urma să se mențină.

Potențialul de a rămâne unul dintre liderii creșterii economice în Europa și una dintre economiile cu cea mai rapidă expansiune a PIB-ului din regiune înseamnă și o creștere semnificativă a importanței investiționale a României, în special a Bucureștiului, unde se află cea mai mare piață de birouri din țară.

Dezvoltarea sectoarelor BPO (Business Process Outsourcing), SSC (Shared Services) și IT a avut un impact semnificativ asupra cererii de spații de birouri în București. Dezvoltatorii continuă să lucreze la extinderea portofoliilor de proiecte, iar calitatea înaltă a acestora atrage chiriași internaționali de vârf.

Odată cu cererea ridicată de spații de birouri în București, a crescut și interesul investitorilor de a deține în portofoliu active de cea mai bună calitate, iar capitala a devenit una dintre cele mai interesante locații, o piață dinamică, în plină expansiune. 

 

Perspective pe piața proiectelor rezidențiale

 

De asemenea, așa cum era de așteptat, datorită cerințelor și pretențiilor tot mai mari ale clienților, care sunt acum mai bine informați și mai conștienți de nevoile lor, construcția proiectelor rezidențiale a evoluat mult, iar piața se dezvoltă continuu. Această creștere a condus la spații mai bine gândite și optimizate, care urmăresc să răspundă nevoilor acestor clienți, mai selectivi și cu o imagine de ansamblu mai clară asupra alegerilor lor.

Majoritatea investitorilor au ales zone neexploatate, dezvoltând proiecte rezidențiale în apropiere de București, care permit beneficiarilor să petreacă mai puțin timp în trafic,  dar mai mult cu familia sau pentru hobby-urile lor. 

Tendințele par a arăta că interesul se va centra pe zonele bune din oraș, cu acces ușor la toate destinațiile importante zilnice, prin transport alternativ, împreună cu facilități care pot îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc într-un ansamblu rezidențial.

 

Ce urmăresc investitorii imobiliari

 

Pentru cei nou intrați în acest domeniu, investițiile imobiliare sunt reprezentate de proprietățile în blocuri, case sau clădiri pe care aceștia le achiziționează cu mai multe scopuri: fie de a obține venituri din chirii și/sau pentru a le crește valoarea capitalului pe termen lung, fie pentru vânzare ori chiar construirea unor astfel de proiecte imobiliare, cu scopul vânzării sau închirierii, ulterior finalizării lor.

Marja de profit, în acest ultim caz, este mai mare, căci pot fi controlate și gestionate toate fazele unui astfel de proiect, după cum am arătat și în editorialele noastre anterioare (Editorial 1 și Editorial 2). 

Majoritatea investitorilor își doresc un portofoliu de spații de închiriat din care se pot obține venituri constante și confortabile, chiriile colectate fiind o modalitate de a avea un profit lunar.

Cumpărarea sau construirea de apartamente sau spații de birouri, pentru a le oferi mai departe spre închiriere, a devenit o alternativă la plasarea banilor în bănci, fonduri de investiții sau pensii, fiind o modalitate mai sigură, mai ușoară și mai profitabilă decât acestea. 

Este și una dintre cele mai accesibile investiții, pentru că necesită, în principal, doar o sursă de fonduri. Și, desigur, o bună și chibzuită gestionare a acestora și a investiției în sine, după cum va reieși în cele ce urmează. 

 

Cum se gestionează eficient o investiție

 

Investițiile în astfel de proprietăți urmăresc alte principii decât alegerea sau edificarea unei locuințe proprii și, ca în orice business, trebuie păstrați mereu în vedere câțiva factori esențiali: publicul țintă, potențialii clienți și nevoile acestora. În acest context, biroul de arhitectură este partenerul care cunoaște specificul fiecărei categorii de beneficiari și poate ghida investitorul în întreg procesul investițional. 

Localizarea, vecinătățile, dotările, calitatea materialelor și a finisajelor, randamentul energetic, optimizarea spațiilor sunt factori importanți pentru chiriașii sau viitorii cumpărători, deci și pentru ca investitorul să obțină profit. Investițiile imobiliare se recuperează diferit în funcție de zona și de tipul apartamentului.

În consecință, și aici este vitală experiența profesionistului arhitect, care va avea permanent în vedere, de la faza alegerii terenului, până la proiectare și execuție, ca toți acești factori să fie valorificați la cote cât mai înalte.

 

Cum văd potențialii clienți casa perfectă?

 

Apartamentele în clădiri noi, cu regim mic de înălțime, cu arhitectură modernă și cele atipice au avut cea mai mare căutare anul trecut.

Clădirile cu regim mic de înălțime se apropie de structura unei case pe pământ, iar dezvoltatorii imobiliari sunt mai atenți la nevoile viitorilor proprietari/locatari, fapt care le face interesante pentru cumpărători/chiriași.

Oferă confort, intimitate sporită, dat fiind numărul mai mic de vecini, sunt mai flexibile și ușor de personalizat, mai urbane, toate acestea fiind argumente care explică interesul pe care îl prezintă pentru beneficiaxri, deci și ca obiective de investiții, pentru cei care ar dori să abordeze acest domeniu.  

Datorită volumului de dezvoltare imobiliară din București, se caută din ce în ce mai mult apartamentele noi, acestea fiind mai curate, mai luminoase și mobilate modern, față de cele din clădirile vechi, cu atât mai mult cu cât valoarea de revânzare a acestora nu va scădea în timp, ca în cazul unui apartament care are deja douăzeci de ani, la momentul achiziției. 

 

În loc de final

 

Bucureștiul este o alegere câștigătoare pentru un investitor imobiliar care își identifică publicul țintă și nevoile acestuia, și le integrează cu grijă într-un proiect atent urmărit și eficient gestionat de-a lungul tuturor fazelor sale, din punct de vedere financiar. Într-un astfel de demers, colaborarea cu biroul de arhitectură face parte din ingredientele rețetei succesului.

 

 

Share
Published by
Stefan Sava

Recent Posts

Igloo – The Corner Armenească – Casa Popp-Bunescu azi – restaurare, conversie și extindere

Construit într-un context istoric de mare importanță pentru orașul București, The Corner își propune să…

8 months ago

Revista BIZ – Prima clădire monument istoric restaurată pe Calea Moșilor din București. Istoria fascinantă a fostei case Popp-Bunescu

La intersecția dintre Părintele Stăniloaie și Calea Moșilor, în vecinătatea Bisericii „Intrarea Maicii Domnului în…

8 months ago

NEW MONEY – Ce provocări în business întâmpină birourile de arhitectură atunci când eliberarea de autorizații de construcții este în scădere

Numărul proiectelor e în scădere, însă bi­rourile de arhitectură sunt optimiste în ceea ce privește…

8 months ago