- April 08, 2025
Proiectul de locuințe colective mici situat pe strada Brazdei reprezintă o intervenție atent gândită care să răspundă provocărilor urbanistice specifice zonei, oferind simultan o soluție de locuire compactă și elegantă. Designul se bazează pe integrarea volumului într-un context urban dens și profund marcat de dezvoltarea specifică anilor 2000 cu intervenții pestrițe și diverse. Astfel, proiectul a fost conceput pentru a se adapta la caracteristicile parcelei care a impus o serie de provocări prin dimensiune, dar și la cerințele unui trai urban modern racordat la context.
Proiectul propune o clădire cu un volum compact, ce acomodează două apartamente și un duplex, volum articulat prin diverse elemente arhitecturale care fragmentează masa principală a construcției, creând o relație dinamică atât cu spațiul public, cât și cu grădina viitoarei constructii. Fațada este tratată ca un ansamblu complex de texturi, pliuri și registre, o abordare caracteristică Bucureștiului din punct de vedere istoric, abordare care ajută la racordarea clădirii la o scară domestică și familiară. Materialitatea fațadei este definită printr-un joc subtil între tencuieli lise și rugoase, care aduc diversitate texturală și adâncesc percepția volumului clădirii. Integrarea culorii în elementele de tâmplărie și în confecțiile metalice cum ar fi balcoanele sau parapete în nuanțe de gri-verde a avut ca scop obtinerea unui caracter mai cald și mai intim al întregului ansamblu.
Legătura cu exteriorul este un alt punct de interes, fiind abordată printr-o serie de balcoane franceze și terase care permit deschiderea locuințelor atât către mediul urban cât și către spațiul verde mai ferit, realizându-se o tranziție lină de la public la privat. Un alt aspect esențial al proiectului este integrarea mansardei, care ajută la definirea unei siluete mai fine și rafinate a construcției, în timp ce adaugă un plus de complexitate volumetrică.
În ansamblu, proiectul reinterpretează tipologia locuințelor colective mici într-un mod contemporan, printr-o abordare care combină eficiența spațială cu o estetică care răspunde vecinătăților și contextului urban al Bucureștiului actual.