- Apartamentul are 70mp si este compus din zona de zi open space (living, bucătărie, dining), dormitor cu zona pentru dulapuri integrată, spațiu pentru depozitare si spalatorie, hol și 2 băi; dormitorul și livingul se deschid către zona de terasă – o loggie de colț de 20 mp – și către spațiul verde propus la racordul cu strada;
- Loc: Parter, apartament de colț cu vedere la Parcul Verdi, construcție The Corner Floreasca-Rahmaninov;
- O tablă pictată de Ortaku, un element de inspirație urban art, montată pe un perete de beton, personalizează spațiul;
- Laitmotiv: forme geometrice și tonuri de gri, cu accente în nuanțe de albastru și culori pastelate;
- Mobilier realizat în colaborare cu Atelier Vast;
- Buget amenajare: 35,000 de euro;
- Concept și implementare: SSAT+
Tema amenajării unui apartament de 2 camere dintr-un imobil nou construit din zona Floreasca a pornit de la personalitatea și nevoile locatarului, un bărbat singur. De fapt, un bărbat și pisica sa. ☺
Echipa SSAT+ a avut mai multe avantaje când a primit această provocare. Primul este că s-a ocupat inclusiv de proiectarea imobilului și urmărirea de șantier, participând la toate etapele de execuție, un prilej de identificare a calităților spațiului, de analiză a tiparului de iluminare naturală în functie de anotimp și momentul zilei și evoluția perspectivelor către parc pe toată durata anului. Al doilea este faptul că deja cunoștea beneficiarul, în termeni de personalitate, nevoi, obiceiuri, și le-a putut transpune în idei de amenajare, personalizare a obiectelor și definirea zonelor din apartament.
În plus, spațiul a fost pus la dispoziție cu un pachet de dotări, finisaje și sisteme integrate de calitate: sistem de încălzire în pardoseală, răcire prin unități interioare cu montaj în plafon și grile liniare, ventilație și introducere de aer proaspăt cu recuperare de căldură, controlul sistemelor de climatizare, iluminat, acces și contorizare prin intermediul unei aplicații smartphone dedicate; așadar, atenția proiectului de amenajare s-a îndreptat spre schițarea unei imagini unitare care să completeze spațiul prin formă, culoare și texturi.
Arhitecții și designerii de interior din cadrul SSAT+ au primit indicații generale, cum ar fi folosirea elementelor naturale, cu preferință spre lemn, și libertate totală în rest.
De la prima întâlnire cu beneficiarul, moodboard-ul propus, incluzând paleta cromatică și materialele, a fost acceptat și proiectul a putut avansa.
„Ne-am dorit să ilustrăm prin amenajare o altă față a materialelor primare, brute, reci, masive (metal, beton) cu care beneficiarul ia contact în fiecare zi prin prisma domeniului de activitate, să le transpunem într-o lumină caldă, potrivită spațiului de locuit – să capete valențe estetice prin volumetrie, culoare, detalii.” a spus Georgiana Ivan, arhitectă.
Traseul în interiorul locuinței se desfășoară ghidat de peretele longitudinal plin ce structurează parcurgerea spațiului și generează o serie de nișe dedicate. La intrare, acesta este suport pentru un corp de depozitare generos, realizat din valchromat negru cu mânere discrete de culoare albastră, ce integrează nișa pentru cuier și banchetă, marcate cu lemn. Trecerea către living este subliniată de peretele placat cu același material; textura acestuia este obținută prin frezare și devine discretă sau se evidențiază în funcție de unghiul sub care cade lumina. Nișa pentru zona TV este delimitată cu nuanțe de gri și accentuată de structura metalică colorată; geometria panourilor ce alcătuiesc structura de pe perete urmărește liniile panourilor frezate de la mobilier și schițează un joc de umbre plăcut pe peretele alb. Peretele din spatele canapelei este finisat cu microciment, finisaj ce se continuă și pe elementul structural de la nivelul plafonului.
Parcursul zonei de zi se încheie la fațadă cu zona plină descrisă de mobilierul din bucătărie.
Legătura dintre zona de preparare și locul de luat masa se face prin corpul de mobilier de tip insulă. Aceasta este tratată cu o serie de elemente verticale ce pun în valoare fladerul lemnului de stejar, iar desenul natural al materialului se lasă descoperit prin succesiunea de secțiuni diferite alese pentru frezare.
Au fost alese corpuri de iluminat discrete pentru lumina de fundal din camere și pentru draperii și câteva obiecte care marchează puncte de interes – un element central în zona de stat, corpuri de iluminat suspendate cu lumină caldă pentru locul de luat masa și cele încadrate în elementul sculptat de la insula.
Spre deosebire de zona de zi care poate fi descrisă ca dinamică, ludică, cu accente de culoare sși volume, pentru dormitor au fost propuse culori deschise, neutre și țesături naturale ce transmit o atmosferp de echilibru și liniște.
Finisajul de pardoseală este realizat din parchet triplustratificat, tratat cu ulei pentru a păstra textura lemnului de stejar.
Pentru placările ceramice din băi a fost aleasa ceramica Marazzi de culoare deschisă și accente gri pentru baia dormitorului, iar pentru baia zonei de zi finisajele și obiectele propuse integrează detalii cu geometrie curbă și lemn.
Buget
Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 35,000 de euro și a inclus mobilierul executat la comandă în colaborare cu Atelier Vast , placarea pereților, achiziționarea unor piese de mobilier, utilare, accesorii și alte elemente decorative.
Colaborarea cu Ortaku
Echipa SSAT+ nu se afla la prima colaborare cu artistul urban Ortaku. Arhitecții i-au propus în 2019 să realizeze un grafitti în curtea interioară a unui alt proiect din seria The Corner Homes, un bloc de locuințe din zona Eminescu-Dacia, din București. Cu ajutorul artistului, locatarii au acum o vedere cool spre interior, opera „Metamorfoză” dedicată lor. Astfel, colaborarea cu artistul a venit natural, ca o continuare.
În apartamentul de la Floreasca-Rahmaninov, Tabla Ortaku este tratată ca un element de colț, proiectat pe cei doi pereți din living, prin forma direcționează spre peretele vitrat si face trimitere la geometria laitmotiv a întregului design.
Povestea piesei spusă chiar de Ortaku dezvăluie provocările acestui element de design inedit.
Despre temă
„O placă din metal, masivă, montată pe un perete de beton aparent. În rest, libertate totală de exprimare. În cadrul unei astfel de lucrări comisionate, libertatea aceasta vine cu cele mai multe constrângeri căci, fără să trebuiască să urmăresc niște directii, linii de ghidaj sau o cromatică, trebuie să respect și să urmăresc toate aspectele bunului gust și al armoniei construite în mentalul meu de-a lungul anilor.”
Despre concept
„Arta urbană, într-un astfel de context, generează instant un contrast puternic, pe care am decis să îl duc mai departe. Am ruginit placa cu agent coroziv apoi, ca inspirație, am plecat de la un panou decorativ eclectic astfel încât să ilustrez prin acesta nostalgia industrială, statutul și estetica clasicismului, prin tehnici contemporane aferente artei urbane. “
Despre tehnică
„A fost cu siguranță un proiect complicat care a adus foarte mari provocări. A trebuit sa experimentez cu diverse tipuri de agent coroziv care să îmi dea diferite efecte, dar și vopseluri cu particule de cupru care prin oxidare sa aducă nuanțe de verde și turcoaz. Partea extrem de dificilă a fost sa ruginesc placa într-un mod controlat astfel încât să îi opresc procesul de corodare în punctul pe care mi-l doream și să mă asigur că nu va lucra în timp, indiferent de umiditatea din aer. Desenul este realizat cu vopsea la spray printr-o tehnică personală derivată din stencil.“
Fotografii: Bogdan Moise și Vlad Albu.